Watervallen Antalya

Water heeft een magische aantrekkingskracht op de mens. Of het nu de zee, een rivier of een meer is wij zijn altijd aangetrokken tot het water. Watervallen zijn extra spectaculair. Kleine watervallen bieden het rustgevende geluid van een neerdalende regen en grote watervallen zijn indrukwekkend met de kracht en het geluid dat deze voortstuwende watermassa met zich voortbrengt.

De provincie Antalya in Turkije heeft een prachtige bergnatuur en de perfecte vormgeving voor watervallen. Antalya bezit dan ook meer dan 20 watervallen met een speciale benoeming voor de Lage Duden Waterval die spectaculair in de zee dondert. Als u van water en natuur houdt is het een goede reden om naar Antalya te vliegen. Boek hier uw vliegtickets naar Antalya. Misschien ziet u vanuit de lucht wel een glimp van de watervallen.

Duden watervallen

De Dudenwatervallen zijn onderdeel van de gelijknamige rivier dat een van de grootste rivieren uit Anatolië vormt. De stroom ontspringt hoog in het Taurus gebergte ten noorden van Antalya en vindt zijn weg naar de Middellandse zee via de wijk Lara. De Duden watervallen zijn verspreid over de rivier en opgedeeld in de Hoge Duden Watervallen en de Lage Duden Watervallen.

Hoge Duden waterval

hoge dude watervalDe Hoge Duden Watervallen bevinden zich ongeveer 10 kilometer ten noordoosten van de stranden van Antalya. Het water dondert wel vijftien meter van het ene plateau op het andere over een breedte van twintig meter. Het geluid dat de waterval voorbrengt is in het hele gebied te horen en het ijskoude blauwe water glinstert in de prachtige natuur. Bij de entree loopt u door een botanische tuin waar u picknicktafels en andere lunchvoorzieningen vindt. Vanuit de tuin kijkt u door de natuur uit op het afdalende water. Vulkanisch materiaal aan de oevers van de rivier en de waterval maken het uitzicht extra aantrekkelijk en de waterval uitzonderlijk.

Vanuit de tuin hebt u de mogelijkheid om de grot boven de watervallen te bezoeken of te wandelen door de vallei waardoor de rivier stroomt. In de grot vindt u stalagmieten en stalactieten die nog steeds groeien. Bij een wandeling door de vallei ziet u nog meer kleine stromen die in de vorm van kleine watervallen vanuit de hoogte samenvoegen met de rivier om samen met de rivier de Duden Waterval te vormen. De natuur en het vulkanisch materiaal maken de wandeling door de vallei extra interessant.

Door de goede verbinding is het vooral in het weekend erg druk wanneer de bewoners van Antalya hun weekend doorbrengen in de natuur rond de Duden Waterval.

Lage Duden waterval

lage dude watervalLage Duden Waterval, ook wel de Karpuzkaldiran Waterval genoemd, is onderdeel van een zeldzame wereldlijst watervallen die in de zee vallen. Vanuit het Lara Park hebt u een spectaculair uitzicht op de waterval. Het Lara park is een prachtig onderhouden groen park dat op de rotsen ten zuiden van Antalya in de wijk Lara bevindt. Aan het uiteinde van het park, op de plaats waar bijna het Lara strand start, valt de Duden rivier oorverdovend in de zee. Een witte schuimkraag vormt zich continue in de zee rond het konkelende massa waar het water van 40 meter hoogte in de zee valt. In het park langs de rivier vindt u enkele mogelijkheden om te dineren of te genieten van een drankje.

Een andere manier om de waterval te bereiken is over zee. Vanuit de pittoreske oude haven van Antalya varen dagelijkse toerboten langs de hoge steile bruine rotspartij naar de waterval. De toer biedt u de mogelijkheid ook te zwemmen in de zee vanwaar u opkijkt tegen de steile rotsen. Omdat de watervallen vanuit land en zee zo eenvoudig te bereiken zijn, zijn beide opties misschien wel een aanrader als u daarvoor tijd hebt.

Kursunlu watervallen

kursunlu watervalDe Kursunlu watervallen liggen 19 kilometer ten noordoosten van Antalya. Het afdalende water is onderdeel van de Aksu rivier die uit de hoogtes van het Taurus gebergte afdaalt naar de Middellandse Zee. Midden tussen de groene pijnboombossen bevind u zich in een prachtige natuur. Hier zijn dan ook veel mogelijkheden te vinden om te wandelen door de bossen en over de velden. In de omgeving en bij de watervallen vindt u veel vogels en in enkele grote plassen ziet u vissen zwemmen of hebt u de mogelijkheid om schildpadden tegen te komen. De watervallen dienen als uitstekende basis waar u terugkeert om te lunchen en uit te rusten na een wandeling.

Rond de watervallen is er dan ook genoeg plaats om te picknicken en te ontspannen in de natuurlijke omgeving. Zwemmen is niet toegestaan om de natuur de rust te geven die het zo hard nodig is.Niet zo indrukwekkend als de Duden watervallen maar zeker het bezoeken waard want het voelt meer afgelegen en heerlijk om alleen te zijn met het gevoel van avontuur. In de hoogzomer maanden verminderd het water tot een kleine stroom en is een bezoek enkel waard als u van natuur en wandelen houdt.

U rijdt ongeveer 20 minuten van Antalya naar de Aksu rivier en om de watervallen zelf te bereiken wandelt u aangenaam enkele minuten over de bospaden.

Manavgat watervallen

manavgat watervalDe Manavgat rivier stroomt vanuit het Taurus gebergte door een groen park naar de Middellandse Zee. Op zijn weg kruist het door de stad Manavgat, waar u heerlijk langs de rivier een Cay (Turkse thee) kunt drinken, en langs de bekende badplaats Side. Op de weg naar beneden houdt de Oymapinar dam een groot deel van de watermassa tegen en genereert elektriciteit voor de regio. De Oymapinar dam is overigens ook leuk om te bezoeken.

De watervallen vindt u 3 kilometer van de stad Manavgat. De watervallen zijn enkele meters hoog maar bieden een prachtig uitzicht. De rivier is op het punt van de vallen erg breed en wit schuim groeit over de hele breedte van de rivier. Ondanks de val van enkele meters is het kabaal van het vallende water nog steeds genoeg om in de hele omgeving te horen.

Het is mogelijk om te pootje baden in het water. Een deel van de rivier is afgezet om uw voeten nat te krijgen in het ijskoude maar verfrissende water. Zwemmen is helaas niet mogelijk. Het is een populaire plaats om vis te eten en er zijn vele picknickplaatsen en theehuizen te vinden bij de watervallen. De maaltijden zijn duur maar van goede kwaliteit. De Manavgat watervallen stonden in het verleden afgebeeld de 5 lira bankbiljetten.

Ucansu waterval

De Ucansu waterval is een grotendeels onbekende plaats verstopt in de bergen ten noorden van Gebiz in de provincie Antalya.

De watervallen worden bereikt via een ruige zandweg die begint in het dorp Akcapinar. Vanaf het dorp kunt u 20 kilometer naar de watervallen lopen of u kunt rijden. Als u rijdt bent u een offroad voertuig nodig en voorzichtig zijn met het weer. De weg kan onderlopen en onbereikbaar zijn.

ucansu watervalDe watervallen zelfs zijn spectaculair en vallen vanaf een hoogte van 50 meter op de rotsen in een vier meter diepe zwembad onder de watervallen. Tijdens hoogzomer is het water beperkt dus de beste tijd om te kijken is vroeg in het voorjaar of laat in het najaar. In deze tijden is het een aanrader om de spectaculaire volle stroom te zien vallen. Bij de watervallen is een restaurant met beperkt voedsel en drinken en een terras in de schaduw. Zwemmen is toegestaan en in de zomer kunt u enkele jeepsafari toeristen en lokale zwemmers onder de watervallen verwachten.